Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τζάκια ... ΥΠΕΚΑ ... και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Τον τελευταίο καιρό και κυρίως τις βραδινές ώρες ... πνίγεται η Αθήνα από την αιθαλομίχλη.
 

Αυτό οφείλεται στα αιωρούμενα σωματιδία εξαιτίας της έντονης χρήσης εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη - ολοένα και περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης και της ασύμφορης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης - διάφορα προϊόντα καύσης.
Έτσι, σε πολλές οικίες που - για διακοσμητικούς λόγους - διαθέτουν τζάκια και τα οποία δεν χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, χρησιμοποιήθηκαν φέτος. Στις καλύτερες των περιπτώσεων αγοράζονται ξύλα καλής ποιότητας, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις απλά και μόνο μαζεύονται ξύλα από παλέτες, ξύλα από  παλιά έπιπλα τα οποία έχουν υποστεί κατεργασίες και βαφές με χρωστικές και διάφορες άλλες πετροχημικές ενώσεις, και τέλος ξύλα που προέρχονται από την κοπή δέντρων πάρκων κ.λπ.. Ακόμη,  οι λέβητες με καυσόξυλα καθώς και οι ξυλόσομπες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ή και απαγορευθεί, αποτελούν και πάλι μια νέα πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που θέτει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην απαγορευμένη ζώνη για την τσέπη όλο και περισσότερων πολιτών.
Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) διαχέονται κάποιες πληροφορίες για απαγορεύσεις τζακιών (;;;) για να μειωθεί το νέφος και άλλα πολλά.
Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών:
--- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, λέγοντας ότι αυτή η φθηνή λύση στη θέρμανση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων
--- κρούει τον κώδωνα για τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και προμηνύει τον αφανισμό της ζωτικης πηγής οξυγόνου και οικολογικής ισορροπίας στο περιβάλλον, τα δάση.

Σχόλιο του γράφοντος 1

Το πρόβλημα  των αιωρούμενων σωματιδίων εξαιτίας της έντονης χρήσης εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα ... δεν λύνεται με απαγόρευσεις κ.λπ..
Μήπως θα πρέπει να μειώσει το κράτος τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο -  ο οποίος αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και λόγω του οποίου δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος, με έμμεσο αποτέλεσμα την λήψη  νέων μέτρων από αλλού - για να μπορέσει να το προμηθεύεται ο κόσμος,  και να θερμανθεί όπως αρμόζει στις πολιτισμένες κοινωνίες;;;

Ενημέρωση 3 / 1 / 2013

Σε ευρεία σύσκεψη για το θέμα που πραγματοποιήθηκε - σήμερα 3 / 1 / 2013 - στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Πανελληνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, επικαλούμενος την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες κλπ).
Οι γιατροί προτείνουν να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, των οποίων η υψηλή τιμή έκανε τον κόσμο να στραφεί σε τζάκια και ξυλόσομπες και να χρησιμοποιεί ακόμα και ακατάλληλα προϊόντα ξύλου με βαφές ή άλλα χημικά.
Ακόμη, τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΚΑ και Υγείας πρόκειται να προχωρήσουν στην έκδοση οδηγιών σχετικά με τα καυσόξυλα και τα πέλετ. Για παράδειγμα θα δοθούν πληροφορίες για τις διάφορες ποιότητες των ξύλων (π.χ. η ελιά είναι καλύτερη από το πεύκο), για τα ποσοστά υγρασίας της ξυλείας και τις επιπτώσεις από την καύση ακατάλληλων ξύλων (π.χ. παλιά έπιπλα βαμμένα με βερνίκια, μελαμίνες, νοβοπάν κλπ.) η οποία μπορεί να οδηγήσει στην έκλυση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ατμοσφαιρικών ρύπων τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό των σπιτιών.
Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιόδους οξέων επεισοδίων χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια απόφαση.
Μια από τις προτάσεις αφορούσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους ως έσχατη λύση (;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; / τα ερωτηματικά δικά μου).


Σχόλιο του γράφοντος 2

Με το καλό και η λύση στο πρόβλημα......
Αναμένουμε ... αναπνέοντας  ... αιωρούμενα σωματίδια.




Δεν υπάρχουν σχόλια: