Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Το νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο του ατμοσφαιρικού CO2

Για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, η μέση συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε τον Μάρτιο τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Το νέο ιστορικό υψηλό «είναι σημαντικό αρνητικό ορόσημο» προειδοποίησε ο Πίτερ Τανς, επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Αναφοράς Αερίων του Θερμοκηπίου της NOAA.

«Με την καύση ορυκτών καυσίμων ο άνθρωπος προκάλεσε άνοδο της παγκόσμιας  συγκέντρωσης CO2 κατά 120 ppm σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή» ανέφερε, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε πως, «Το μισό αυτής της αύξησης καταγράφεται από το 1980» .

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανέφερε στις 13 Μαρτίου ότι ο ρυθμός αύξησης στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων σταμάτησε να αυξάνεται το 2014 και παρέμεινε στα επίπεδα του 2013.

Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η σταθεροποίηση των εκπομπών δεν επαρκεί για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή. Ακόμα κι αν η χρήση ορυκτών καυσίμων σταματήσει εντελώς, τα επίπεδα του CO2 θα διατηρηθούν σε αφύσικα υψηλά επίπεδα για αιώνες.

Η μεγάλη ελπίδα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας θέρμανσης είναι η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Στόχος της δεσμευτικής συμφωνίας στην οποία αποσκοπούν οι διαπραγματεύσεις είναι να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα.

Οι μετρήσεις της NOAA προέρχονται από δειγματοληψίες αέρα από εμπορικά πλοία και απομονωμένες περιοχές σε 40 σημεία του πλανήτη.


Σε νέο ιστορικό υψηλό τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού CO2
















Πηγή: in.gr (Επιστήμη - Τεχνολογία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: