Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Internet of Things (IoT) ή το Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Το Internet of Things – (IoT) ή Διαδίκτυο των Πραγμάτων αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο των καθημερινών αντικειμένων - από τις βιομηχανικές μηχανές έως τα καταναλωτικά αγαθά - που έχει τη δυνατότητα να μοιράζεται πληροφορίες και να ολοκληρώνει εργασίες, ενώ ο βασικός χρήστης του είναι απασχολημένος με άλλες δραστηριότητες. 


Το Internet of Things αποτελείται από τρία κύρια μέρη:
1.  Τα «πράγματα» (αντικείμενα)
2.  Τα δίκτυα επικοινωνιών που τα συνδέουν
3.  Τα υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούν τα δεδομένα, τα  οποία διοχετεύονται - καταλλήλως - προς και από τα αντικείμενα.

Αποτέλεσμα εικόνας για IoT

Χαρακτηριστικές δυνατότητες του Internet of Things

Βέβαια, ήδη υπάρχουν συστήματα ελέγχου π.χ. των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων οικιών, τα οποία επιτρέπουν στον χρήστη τους τον απομακρυσμένο έλεγχο της κλειδαριάς της πόρτας εισόδου ή τους θερμοστάτες του σπιτιού του, βασιζόμενα στις προσωπικές του προτιμήσεις, στις καιρικές συνθήκες και στην απόστασή του από το σπίτι του. Αυτά και άλλα πολλά επιτυγχάνονται με τη χρησιμοποίηση αισθητήρων, οι οποίοι προσφέρουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε αναλυτικά δεδομένα που μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρή γνώση. Δίχως την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας business analytics όμως, τα δεδομένα από τους αισθητήρες οδηγούν απλά σε υπερφόρτωση πληροφοριών.

Είναι - λοιπόν - προφανές και αναμενόμενο τα δεδομένα να αποθηκεύονται και στη συνέχεια να αναλύονται. Ωστόσο, με τα δεδομένα ροής, τα μοντέλα και οι αλγόριθμοι αποθηκεύονται και τα δεδομένα «περνούν» από μέσα τους για ανάλυση. Αυτός ο τύπος ανάλυσης καθιστά δυνατή την ανακάλυψη μοτίβων σε πραγματικό χρόνο, καθώς τα δεδομένα δημιουργούνται συνεχώς. Έτσι, πριν την αποθήκευση των δεδομένων, στο cloud ή σε οποιοδήποτε χώρο αποθήκευσης, αυτά επεξεργάζονται - σύμφωνα με τις απαιτήσεις - αυτόματα. Στη συνέχεια, με τα χρησιμοποιούμενα analytics, αποκρυπτογραφούνται, ενώ οι συσκευές συνεχίζουν να λαμβάνουν και να εκπέμπουν δεδομένα.
Με προηγμένες τεχνικές analytics,  τα analytics ροών δεδομένων μπορούν να κινηθούν πέρα από την απλή παρακολούθηση των υπαρχουσών συνθηκών και την αξιολόγηση, στην πρόβλεψη μελλοντικών σεναρίων και στην εξέταση πολύπλοκων ερωτημάτων.
Για να εκτιμηθεί η μελλοντική χρήση αυτών των ροών δεδομένων, θα πρέπει να υπάρχουν τεχνολογίες υψηλής απόδοσης που θα προσδιορίζουν τάσεις στα δεδομένα σας, ενώ αυτά συνεχίζουν να «τρέχουν». Μόλις αναγνωριστούν οι τάσεις, ενσωματωμένες μετρήσεις στις ροές των δεδομένων, οδηγούν σε αυτόματες διορθώσεις ή ειδοποιήσεις για άμεση ανάληψη δράσης όπου απαιτείται και λήψη καλύτερων αποφάσεων.
Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι πέρα από την παρακολούθηση επέρχεται η αξιολόγηση πιθανών μελλοντικών γεγονότων και ο σχεδιασμός αμέτρητων what-if σεναρίων.

10 δεδομένα και προβλέψεις σχετικά με το Internet of Things (IoT)

Στο σημείο αυτό παραθέτουμε δεδομένα και προβλέψεις για το πλήθος των αντικείμενων που είναι συνδεδεμένα μέσω διαδικτύου, αλλά και για τα οικονομικά οφέλη που είναι δυνατόν να αποκομισθούν από την ανάλυση των ροών δεδομένων. 
Πιο συγκεκριμένα:
  • Η συνολική προστιθέμενη αξία από το IoT σε όλους τους κλάδους, θα φτάσει τα 1.9 τρισεκατομμυρία δολάρια έως το 2020 παγκοσμίως, σύμφωνα με την Gartner.
  • Πενήντα δισεκατομμύρια συσκευές θα συνδεθούν με το Internet μέχρι το 2020, προβλέπει η Cisco.
  • Η αγορά των μηχανημάτων για εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών (remote patient monitoring ), διπλασιάστηκε από το 2007 ως το 2011, και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά ως το 2016.
  • Τα έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα στον κλάδο της ενέργειας αναμένεται να διπλασιάσουν την αγορά πληροφοριακών συστημάτων πελατών από $2.5 δισεκατομμύρια το 2013 σε $5.5 δισεκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με μελέτη της Navigant Research.
  • Η ευρεία χρήση τεχνολογιών IoT στον κλάδο των αυτοκινήτων, θα μπορούσε να σώσει, 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως με την μείωση των ατυχημάτων, σύμφωνα με την McKinsey.
  • Η βιομηχανία του διαδικτύου θα μπορούσε να προσθέσει 10-15 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, διπλασιάζοντας την οικονομία των ΗΠΑ, λέει η GE.
  • Το 75% των ηγετών του παγκόσμιου επιχειρηματικού κόσμου, διερευνούν τις οικονομικές δυνατότητες του Ίντερνετ των πραγμάτων, σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού The Economist
  • Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε πρόσφατα £ 45 εκατομμύρια , στη χρηματοδότηση έρευνας για τις τεχνολογίες του Internet of Things
  • Οι πόλεις επρόκειτο να δαπανήσουν $41 τρισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα 20  χρόνια, στην αναβάθμιση των υποδομών του Internet of Things σύμφωνα με την Intel.
  • Ο αριθμός των κατασκευαστών που εμπλέκονται σε δραστηριότητες σχετικές με το IoT, θα φθάσει τον αριθμό των 1,7 εκατομμυρίων παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με την ABI Research
Από τα παραπάνω καθίσταται φανερό πως το Internet of Things – (IoT) θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

Στις μέρες μας οι συσκευές είναι έτοιμες. 
Τα δίκτυα υπάρχουν. 
Η ροή των δεδομένων έχει ήδη ξεκινήσει. 
Το ερώτημα είναι: είμαστε έτοιμοι;


Πηγές πληροφόρησης: Εφημερίδα ο Εγκαταστάτης, SAS, Cisco

Δεν υπάρχουν σχόλια: